Davidoff loves Irish Single Pot

Mörka fylliga Davidoff Nicaragua behöver en irländare för att hitta sig själv. Barry Crockett Legacy är den perfekta matchningen. En single pot still-whiskey som är bland det bästa den gröna ön har att erbjuda just nu.

Världens bäste sommelier Andreas Larsson (VM-guld 2007) började sin bana i Gamla Stans cigarrklubb. När jag första gången träffade på Andreas i vinsammanhang frågade jag vad som går bäst ihop med ett vällindat rökverk. Traditionen föreskriver cognac (vilket sällan är så kul). Cigarrullarna i Karibien skulle säga mörk rom (suveränt). Men det svenska vinoraklet svarar:
– Ett välvalt vintage portvin. Grundtonen i en cigarr är söt så drycken måste ha sötma för att få ihop smakerna. Och sprit slår gärna sönder de skira tonerna i röken.
Visst höjde jag på ögonbrynen men omvändes omedelbart när jag fick testa, en sådan genial icke-kollision av två storheter, total sammansmältning och sammanflätning utan hotfulla utfall. När mat och vin ska matchas så är harmoni nyckelordet. I spritbranschen behöver vi sällan tänka dualt, det är solitären, den ensamma prestationen som skärskådas. En personlighet som tar plats och gör extrema saker utan att tappa kontrollen är något viktigt och bra. I whiskysvängen ska det dessutom smälla på och helst göra lite ont. Då mår vi whiskytokar som bäst. Att lägga en sådan whisky ovanpå en skir rökmatta är inget vidare. Samtidigt lär man bli utskrattad i cigarrkretsar om man försöker sig på portvin. Old school cognac förväntas, eller hellre en lagrad rom från tobaksfältens hembygder. Å andra sidan dricker nästan alla kultiverade västlänningar whisky numera. Och visst går det att hitta cigarr-whisky. Tricket är att välja en nedtonad/dämpad whisky utan för mycket ek-påslag som har en söt grundton. Litegrann som ett beskedligt portvin alltså. Bäst i gemet är givetvis The Dalmore Cigar Malt som av någon outgrundlig anledning var listad som standardwhisky på Systembolaget för några år sedan. Whiskyns smakprofil var halvdöd, det hände i stort sett ingenting, någon sorts avslagen viljelös sherry-käft som utgjorde en förträfflig arena för allehanda cigarrpiruetter. Jämrans vad bra det var, en sorts genial Svensson-virre för alla cigarr-freaks. Idag duger inte den sortens kavaljerer, dagens konnässörer kräver större smaker åt båda håll.
Min cigarr är en Davidoff. Cigarrsvängens motsvarighet till maltwhiskyns Glenfiddich – folk älskar att hata storsäljande kändisar. Det få känner till är att handlaren Zino Davidoffs butik i Genéve i begynnelsen var kontinentens finaste och bästa. Schweizarna stod ju utanför kriget och var obrutet köpstarka. Det var här man på 1940-talet hittade Hoyo de Monterrey (kopplat till vinslottet i Bordeaux). Och det var här vanligt folk kunde köpa de första enkla bordshumidorerna och förvara sina dyra stockar hemma utan att de torkade ut. Det egna märket föddes 1967 då statsmonopolet på Kuba ville göra affärer med Europas ledande tobakshus. Zino skrev böcker i ämnet och missionerade vida omkring. Han var en sann pionjär och kunde 1970 sälja sin butik för förbluffande 1 miljon dollar till importören Max Oettinger Co.

Irish pot-still & blended

  • Midleton Barry Crockett Legacy 46%91/19•25•23•24EXC.BRA+
    Klicka för mer info om whiskynDest -1991 | But 2011, Irish Distillers | 1st bb
    Ireland | Pot-still | Pris €€€ | Provad 121003

    En flaska med Midleton i namnet signalerar elitwhiskey från den gröna ön. Barry Crockett är destilleriets Master Distiller och här får han fria händer att plocka ihop sina favoritfat. Det går sådär. En sjukt obalanserad whiskey men samtidigt osannolikt begåvad. För att uppnå nirvana med smaken...
  • Jameson Select Reserve Small Batch 40%94/23•24•23•24EXC.BRA++
  • Power’s Gold Label 40% (2012)91/23•24•21•23EXC.BRA+
  • Powers John’s Lane 12 år 46%94/23•25•23•23EXC.BRA++

 


Davidoff-pinnen känns igen på sin vita gördel med guldpränt. Vill man ha stort och mycket är schweizaren fel kille, här spelas lugna puckar. Jag behöver mer kropp och attityd till min whisky, en nördigare stock alltså. Den apart svarta gördeln som kom 2013 är rätt man för jobbet. Sorgebandet markerar en mörkare tuffare Davidoff än den elegante lättingen som sköljer över vår kontinent. Foten doftar sött med jordig-höig arom. Ombladet är djupt mörkbrunt med fin ådring, ett nicaguaranskt Rosado-blad av kubansk härkomst. Kärnan är tobak hämtad från vulkanmark i Esteli, Condega, Ometepe svept i Jalapa-blad. Tobaksbladen har fått mogna i 10 år för att tämja den vilda nicaguaranska tobaken, känd för sin kryddighet. Davidoff vill som sagt inte peppra på utan framstå som civiliserad och elegant. Mitt kalldrag (otänd) ger vaniljkräm och nougat, en kryddpust anas i bakgrunden, basen är jordighet. Rätt hårt rullad är garren lite trög i draget. Ger jag fyr är smaken krämigt jordig (som av höstlöv) med mild krydda. I eftersmaken en kvardröjande aromatisk ton med en touch pepprighet. Överlag mild med söt profil. Jag vill ha en irländare i glaset till den här. Den gröna ön föredrar estrar framför faddare aldehyder och maltlipider så den skotska maltwhiskyn lämnas orörd. Jag börjar med vanlige Powers, traditionellt irländarnas favorit-blend. Men whiskeyn är för stor, kryddan triggas av tobaken och vice versa. Cigarröken slås sönder. Nya Jameson Select Reserve funkar bättre. Fruktpotpurrit i näsan sötnar av tobaksröken, det luktar godisbutik: smarrig hallonsylt och hallonsoda. Massor av frukt i munnen, cigarren triggar kryddan och ger gommen större whiskey-känsla. Den långa avslutningen smakar fruktos innan lite skitigare/torrare rök smyger sig på och ger en mer vuxen känsla. Faktiskt bottnar eftersmaken i torvrök (!). Som helhet en lysande komposition. Ett spännande växelspel mellan frukt och rök där frukten går över i en rökig cigarr-eftersmak med Islay-feeling – en lagom tuff kombination som gjord för hårdföra whiskysvenskar.


 

Några kliv upp på lyxfaktorskalan hamnar mer exklusiva Irish-tappningen Barry Crockett Legacy 46%. Jamesons Bow Street Distillery stängde ju 1971 då produktionen flyttade tvärs över River Liffey till Powers John’s Lane-komplex innan allt drog ner till Cork 1975 då stora Midleton-komplexet stod färdigt. Härifrån kommer all Jameson idag, en blend av grainwhiskey och pure pot still (görs på mix av mältat och omältat korn). Mr Crockett är ställets (pensionerade) Master Distiller och den här pavan är en ’single pot still’ hämtad ur 20/23-åriga 1st fill barrels med något enstaka fat nyek i mixen. Alltså ingen blend utan en singelpotstill-whiskey. Första draget och sippen är häftig, whiskeyn dominerar förstås vid 46 men det är verkligen ’seemless interface’ mellan virre och garre. Avslutningen är fjäderlätt, cigarrkryddan accentueras av whiskeyn som i sin tur värmer lite extra och förlänger eftersmaken. Någon droppe vatten lyfter upplevelsen i höjden. Oj så komplex gom, kalejdoskopisk frukt växer, eterisk ek mitt i, sent kommer sötare pot-honung och maltsuryp. Cigarren framkallar fascinerande ekrök hos whiskeyn i en härligt ren eftersmak. Fullständig symbios av smaker som hos en fulländad portvinskombo. Det är bara att blossa direkt efter sippen, krämig nötig munkänsla (som liknar kalldragets) hos en über-lyxig whiskey/cigarr-upplevelse. Vaniljkräm/höstlöv framhävs, vi återvänder till kärnan liksom, dryck och rök är som gjutna ur samma form, en klassisk ’melting pot’! Midletons Barry Crockett Legacy adderar den frukt/sötma cigarren saknar. Whiskeyn framhäver dessutom cigarrens aromatiska dimension och förflyttar rökverket till en ny komplex nivå – dit Davidoffs masterblender Hendrik ”Henke” Kelner strävat. När jag avverkat 2/3-delar av stocken förstärks nötigheten, cigarren blir fylligare och sötare, samtidigt ren/lätt. Aning torrare munkänsla, en släng bitterhet som bara piggar upp. Davidoff Nicaragua Robusto tar trekvart att komma igenom, jag skälver av lycka efteråt. 45 minuters lyckorus ihop med helt fantastisk irländsk single pot.

Beställ Davidoff Nicaragua Robusto hos Brobergs.se