Aflodal's Whisky Files

Midleton Barry Crockett Legacy 46%
Dest -1991 | But 2011, Irish Distillers | 1st bb
91/100p
EXC.BRA+
En flaska med Midleton i namnet signalerar elitwhiskey från den gröna ön. Barry Crockett är destilleriets Master Distiller och här får han fria händer att plocka ihop sina favoritfat. Det går sådär. En sjukt obalanserad whiskey men samtidigt osannolikt begåvad. För att uppnå nirvana med smaken krävs tydligen självmord doftmässigt. Nosen blir nämligen konfys av all inbyggd syra och går i baklås. Munnen hyser å sin sida en vulkan av energisk pot-frukt som stegras bit för bit uppbackad av krydda för att mot slutet möta det typiska honungs- och maltsuryp-temat. Med all ek hovsamt i bakgrunden som fond utan att störa. Eftersmaken är ett skolboksexempel på pot-söta toner av honung/maltsuryp. En formidabel superkäft helt enkelt. Försiktigt vattnad skapas Irish-historia när en vidunderligt komplex gom rullas upp som växer i evighet, sannerligen värd sina 25 poäng! Eken hänger på och ger djup. Pot-honung skjuts över till eftersmaken. Briljant. Synd på nosen, annars all-time-high Irish.
AROM: Potent medelstor arom. Syrligt/vasst centrum. Runtom brödig, ibland honung och mjölkchoklad, i kanten sur socka. VATTNA: Blir mindre, mer småskalig. Torkad aprikos och ökad ek (i polerad form). Honung i kanten, ibland vass och stickig.
SMAK: Lugn start, snart smygande syrlig frukt (typ svartvinbärssaft), stigande fruktriv uppbackat av krydda. Halvvägs blandar sig pot-honung i plus typisk maltsuryp, mot slutet betydande ekskalv. Halvlång-lång lågmäld sorti med krämig textur. Klockren ton av pot-honung/maltsuryp. Initialt röd syrlig frukt som övergår i mjuk ekig fond. VATTNA: Längre, större. Kalejdoskopisk frukt växer, mitt i eterisk ek och lätt krydda. Pot-honung/maltsuryp kommer sent. Halvlång eftersmak, rätt ren. Larmet fångas in och gommen lägger sig till ro, skön värme puttrar på, stannar i munkänsla av pot-honung.
FAKTA: Single pot still-whiskey utvald av Barry Crockett. Lagrad i 20-23 år på 1st fill bourbon, förutom ett enda fat av ny amerikansk ek. Buteljerad 2011. Jag testade flaska nr 4938.

Hjälp?

Hur ska du tolka Henrik Aflodals recensioner? Här får du vägledning och hjälp för att förstå whiskynoterna fullt ut, inklusive förklaring av förkortningar. Dessutom värdefulla tips för att få ut det mesta av sökverktyget.

info & förklaringar

Deanston 12 år allt bättre

Följ en whiskys väg mot stjärnorna. Deanston är tråkwhiskyn som lyft sig till en underligt utstyrd svan! Fortfarande anonym och övergiven. Det är därför just du läser detta för att sprida ryktet och ge whiskyn den position den förtjänar i svenska whiskyhem. Malten har gått från initiativlös kakig/kola-aktig (2004) till osorterad men mer fruktlevande gom (2010). År 2012 introducerades aparta fenoler åt lagårdshållet. Dagens utgåva strör gammelestrar omkring sig likt den värsta 30-åring men behåller rökvibbarna. Det är smaken som är unik, doften är liten och karamellig. Tappa in på Aflodals whiskyarkiv och studera en enskild whiskys evolution.

Deanston i whiskyarkivet

Siste autentiske fastlandsrökaren

Ardmore är fastlandsrökaren som sedan Adam Teachers dagar försvarat sin lagomrökiga stil. Idag enda autentiska 1800-talswhisky kvarlämnad i Highlands. Ardmores stil är smaskig sötrök som blir oroväckande medicinal i svansen, som den värsta Islay-sälle. Fast jubileumspavan 1999 var tråkigt oljig efter en fruktpositiv start. Annars har destilleriet låtit Elgin-firman Gordon & MacPhail sköta singelmaltutgivningen och där gnids fenolerna mot sherryträ vilket ju upphäver destillatets elaka tendenser. Det är gott men är kanske lite defensivt. Mer vågat är egna släppet av Quarter Cask 2007, en whisky som slutat sina dagar på 100-liters kvartsfat. Här återupptäcks Ardmores tuffhet. Två år senare döptes flaskan om till Traditional Cask (smuggelwhiskyn kom i mindre kaggar). Och resultatet är inte helt pålitligt. Nuvarande version spårar ut med lite vatten som tidigare framhävde rökdimensionen, drick den vid 46 så funkar det. Är du i själen en whiskyarkeolog ska du ha Ardmore i ditt barskåp. Köp den och upptäck en rök-klassisker bortom Islays horisont.

Ardmore i whiskyarkivet


 

Bli Aflodal’s Friend och få nyhetsbrevet om whisky

Aflodal’s Friends är öppet för alla som gillar whisky. Sajna på nedan så får du nyhetsbrevet och kan hålla dig ajour med vad som händer i whiskyvärlden. Henrik Aflodal bjussar frikostigt på sina erfarenheter och rika kunskap. Vill du komma åt whiskyarkivet med tusentals recensioner väljer du istället medlemsformen Aflodal's Whisky Files. Här kan du när som helst logga in och läsa smakbeskrivningar och omdömen. Praktiskt när man står och väljer whisky på Systembolaget eller flygplatsen. Inloggad får du tips om nya släpp och heta köp över 90 poäng. Servicen kostar bara 375 kr per år. En spottstyver med tanke på den guldgruva av nyttig whiskyinformation du får!

JOIN The Henrik Aflodal Whisky Club

För- & efternamn

Bostadsadress

Postnummer & ort

Land

Region

Mobil (ej mellanslag eller –)

E-post

Lösenord (minst 5 tecken)

Bekräfta lösenord

Medlemsform


Årsavgift: 500 SEK
Gå med som provmedlem nu. De första tre veckorna kostar inget. Besök baren en gång innan du bestämmer dig om du är osäker annars slår du till direkt och betalar in årsavgiften.


Redan medlem?

Logga in här >>


 

Jameson Black Barrel räddar dagen

När halvbra NAS-tappningar (non age statement) sköljer över marknaden längtar man tillbaka till den gamla goda tiden då åldern stod på etiketten. Men det finns NAS-pavor som lyfter förbi sina föregångare. Jameson Select Reserve Black Barrel är bättre än 12-åriga Special Reserve. Uttrycksformerna ökar när man mixar olika åldrar, om man tillåter sig att välja bra fat i någorlunda mogen ålder.

läs hela bloggen

Whiskynyheter

När Port Ellen & kompani blev för dyra

Den bästa maltwhiskyn sitter Diageo på. Inte så konstigt eftersom de äger mest whisky av alla. Bjässen räknar in nära 30 maltdestillerier, varav många kokar fram utstuderat karaktärsfulla destillat. Det är härifrån vi sedan mitten av 1990-talet fått de allra bästa tappningarna i form av Rare Malts och därpå Special Releases. Man har fått punga ut med några tusenlappar vilket varit okej med tanke på nivån och exklusiviteten (flertalet destillerier ges sällan ut av independents). Varje höst har whiskyvärlden liksom hållit andan inför släppet, och samlarna villigt köat för att fånga en pava av de läckra dropparna. För två år sedan dog intresset plötsligt, varför? Jo, priserna tiodubblades. Plötsligt kostade en Port Ellen över 15 000 kr, några år bort gick den för dryga 2000 kr. Synnerligen avtändande för en vanlig whiskyälskare.
Jag som i alla år bevakat Diageos finwhisky fick inte längre inbjudan till release-partyt vilket gjorde mig förbannad. Efter idogt lobby-arbete flög jag slutligen ner till London förförra hösten och deltog i ett märkligt drink-party omgiven av inköpare och UK-krögare. Här spilldes 37-årig Lagavulin upp på golvet som på en vanlig mässa. Jag var den ende som seriöst satt ner och provade och nogsamt noterade aromerna. Den här envisheten gör att jag numera är den ende journalist från Norden som får prova alla Special Releases. En förmån jag vårdar och förvaltar med engagemang. Läs min artikel om världens bästa whisky som blev för dyr för att drickas. Det kanske är det närmaste du kommer dessa gudalika droppar…

läs artikeln på Whiskyspot