Vill Box verkligen vara så här rökig?

MAN KAN LÄTT få för sig att Box är en storrökare av Islay-mått. Så är det inte, i alla fall inte i framtiden. Röken är den enda vägen framåt för ett ny-destilleri. Det inser whiskymakare Roger Melander som är alldeles för klok och rutinerad för att göra Mackmyra-harakiri. Ungwhisky smakar och luktar nämligen smörkola, och det vill folk inte betala knappa tusenlappen för. Att dessutom gödsla sitt nydestillat med för mycket finkel är ett vågspel. ’Fusel oils’ behövs för att bygga smaker men balansen måste vara helt rätt. Krångliga destillat kan bli alldeles förtjusande efter 12 års eklagring vilket några av de bästa skottarna visar. Men man vet ju aldrig, därför satsar kloka ny-destillerier på rena fina destillat utan för mycket bakvikt. Box orökta version har snäva ’cut points’, hjärtat klipps ut på höga 67%, man vill inte få med sig för mycket bökigt finkel i baljan. Deras röksprit får däremot gå ändå ner mot 60-strecket för att få med sig fenolerna, och även nersmutsade finkeloljor. När Mackmyra och Hven gjort sig ett namn på kola-skrudad maltwhisky väljer alltså Melander en smartare väg. Det finns inget mer effektivt sätt att kamofluera ungwhisky än med ruskigt rökig malt. Fenolerna dränker både finkel och besvärande kolasötma. Och det blir bedårande gott, precis som hos Smögen.
Gävle-destillatören talade på sin tid om Preludier i den högre klassiska skolan. Norrlandskollegan Box idoliserar Skottland och talar helst engelska, Ådalen-experimenten benämns ’Early Days Collection’. Premiären begicks 4 juni 2014 då 5000 halvflaskor sålde slut på 6½ timmar! The Pioneer var något rätt fantastiskt. En orädd omaskerad förstling. Inget vintramsande för att gömma ungfinklet. Lagom mycket rök (35%) för att skapa spänning. Och knepet för att bli av med ungdomstonerna stavas småfat, 40-liters ankare (85%) – ju mindre volym desto större lagringsyta.
The Pioneer är en ren avskalad whisky, skickligt balanserad. Den rör sig runt en maltig rökig kärna. Lätt ren/luftig maltsmak som svänger över i fräsch ungkola innan grov skitig rök a la verkstadsgolv tar över. Eftersmaken är rätt fyllig men fortfarande underbart ren. Lång och rökig, bbq-sotig på honungsbas som mynnar i glad äppelskalston. Destillatet har ’spike’ också. Med någon droppe vatten får whiskyn ett kryddryck efter den krämiga maltstarten, chilitryck rent av. Doften är mest spännande nyupphälld då röken manifesteras i parfymslingor med drag av enris/tall. Rökinslaget lyfter tappningen, jag gillar den vågade verkstadsgolvsexiten skarpt. Fast mest spännande är renheten, inga krusiduller och utvikningar. Klockren ren sprit, ljusår från somliga (utländska) debutanters fulsprit.
I så här unga år dominerar det söta spektrat, och det finns en vackerhet som uppfinns av det orökta destillatet i all sin renhet. I fortsättningen ska Box-laget nämligen ta den säkra vägen framåt. Röken ökas undan för undan vilket får det att funka men inte lyfta mot stjärnorna. Uppföljaren The Challenger som kom i november 2014 har inte samma driv. På pappret en hit, återigen ankare (100%) inklusive en ¼-del sherry-ek och med 4/5-delar rökwhisky. En till synes perfekt formel för succé? Challenger är återigen en genomärlig transparent ungwhisky. Rökstånkande och ungsöt utan skyddsnät. Väldans neutral sötma i munnen, röken kommer strax igång, drag av verkstadsgolv med medicinal touch, krydda förstärker rökdimensionen, sent sockerlag och lakritsek. Eftersmaken är söt och ren och rökig. Doften är frisk och rökfrejdig med torvrök, bbq och eneris på Fruxo-bas. Den bolmande skogsröken är lite ful och ovårdad, den både irriterar och lockar. Just detta är modigt, enkel ungrökare från grabbarna med de höga anspråken. Metoden att ”snabblagra” whisky i minifat dras här till sin spets. Men så känns Challenger också instängd, större fat låter aromerna växa fritt. Och sherryn kommer av sig helt och hållet, bara sopren sockersötma, inga fruktirader alls.

Box, Ådalen

 • Box The Pioneer 48,1%88/22•22•22•22EXC.BRA
  Klicka för mer info om whiskynDest 2011-03 | But 2014, Box | småfat + lite sv nyek
  Sverige | Malt | Pris €€ | 6508 flaskor | Provad 140604

  Box levererar verkligen! Och att Roger Melander spelar med öppna kort inger respekt. Inget vintramsande för att gömma ungfinklet. Lagom mycket rök för att skapa spänning. Knepet för att bli av med ungdomstonerna stavas istället småfat. Och det funkar fantastiskt bra. Box vill göra ren sprit utan...
 • Box The Challenger 48,2%85/20•22•22•21BRA++
 • Box The Explorer 48,3%87/21•22•22•22EXC.BRA
 • Box The Festival 2014 53,5%90/23•22•22•23EXC.BRA
 • Box The Festival 2015 53,4% “2nd ed”90/22•23•22•23EXC.BRA

 


Tredje whisky kom lagom till sommaren i år. Explorer är en kommersiellt driven tappning. Skickligt utfört blender-jobb, vänligt sinnat. Massor av rökwhisky igen (61%), närmare 4 år nu. Större fat har använts upp till 130 liter, en mix av amerikansk, svensk och ungersk ek. Var tionde fat är nyek. I Box fall innebär det inte jungfruek utan nya fat som mjukats upp med sprit i 5-6 månader innan whiskyn hälls i, lagringseffekten blir ändå kraftfull. De vanliga markörerna är med – Fruxo, ungkola och häftig doser skotskinspirerad rök. Box signum är enkelhet, whiskyn krånglar inte utan du får okomplicerad ungrök, snyggt utförd. Explorer utvecklar den vinnande formeln ännu ett snäpp. Vid 48 är röken elakare, eftersmaken dryper av oljigt illasinnad beskröka. Det smakar maltsöt honung som blir Fruxo-god. Torvrök ramlar ner i jod och stramare färskt trä innan bränd ved fular ner paletten. Doften gömmer paradoxalt nog röken i sin kolasötma, eneträ sticker ut. Vatten vänder på ekipaget. Plötsligt bolmar röken i nosen: fet torvrök i topp, stickig cigarrettrök närmare mynningen innan man kommer ner till joden. Under tuggummi-aromatiska vaniljtoppar och sötaktig odör av gammal socka. Munnen å sin sida är långsammare och godare än nyss. Honung och godis med friska Golden Delicious-toner, i botten kravlande rök, milt sötaktig med fet jod mot slutet. Eftersmaken blir savande och förvandlar lägerelden till sötgod torvrök, rökbeskan sväljs liksom samtidigt som värme driver på och förlänger. Man kan inte beskylla Box för att servera tillkrånglade produkter, det här är rätt och slätt en bra whisky. Man anar ett fint orökt destillat i bakgrunden som kommer att mogna pålitligt framöver och så småningom frammana den komplexitet Box längtar efter.
Den riktiga finwhiskyn sparar Roger Melander till sina hardcore-fans. Varje sommar firas festival på destilleriet i Marieberg. Till festivalutgåvan väljs omsorgsfullt en handfull fat ut. 2014 gjorde man sin första helrökiga whisky och det var ett lyckokast. Hemligheten är att whiskyn fått utvecklas i lite större behållare på 100 liter för att sedan få en ek-push i små nyeks-ankare några månader mot slutet. Dramatisk vulgorökare, frukten kippar efter andan mellan ek/rök-sjoken. Obeskrivbar ekivok arom jag aldrig stött på i en whisky-flaska. Stor och självsäker trots ringa 3 år och 3 månader.


 

Det luktar mandelsuryp med vaniljglass och rökslingor. Munnen imploderar spritigt eruptiv men sträcks ut vattnad; frukthoppande tangerine och äppelringar följt av kryddvirvlar och halvvägs hulkande rök och bredbent ek. Det häftiga är att röken stormar oregerligt ju länge in i smaken man kommer. Eftersmaken är enkelvattnad rökorerande med jod och lägereld ovanpå tung fruktkakesötma. Brutal i bästa Smögen-klass, gjuten festivalwhisky, fansen torde gråta av tacksamhet.
Det är kanske inte så konstigt att mindre utgåvor ofta blir bättre. Rent resursmässigt har man råd att välja mer intressanta fat, och färre beståndsdelar möjliggör mer klockren matchning av karaktärer. Herr Melander tillåts ta ut steglängden eftersom det också blir fatstyrka. Årets festival-pava ger oss mycket riktigt mer smak och komplexitet än vanligt. Visste man inte bättre kunde man tro att den här pavan involverar starkvinsfat. Så är det inte, bara amerikansk och svensk nyek, inalles blott 5 fat. Precis som Explorer 61% rökwhisky men det tänker man inte direkt på, nyeken kanaliserar på något sätt whiskyns inneboende fruktighet. Festival-versionerna är nämligen fruktprunkande på ett sätt som är ovant när det gäller Box, 2015 års version är dessutom fruktgladare än fjolårets. Det coola är att smaken känns äldre än de 4 åren, ungkolan sipprar fram först i efterslängarna. Whiskyn har flera liv beroende på vattningsgrad. Mest röksmutsig vid fatstyrka, vatten gör det godare och röksvärtan ljusnar, enkelvattnad rundar fet ek av eftersmaken. Vid fatstyrka mild doft av Ahlgrens och eneträ; bakom fikon, mitt i en släng kladdkaka, i kanten vaniljkräm. Ovanligt fyllig rik smak av fruktkaka och torkad frukt; direkt bbq-rök, mitt i diesel, mot slutet bränd ved. En rätt underbar röksvängd fruktsötma. Var Box plötsligt får sin frukt ifrån är ju en gåta, de vanliga utgåvorna är mer neutralt söta. Den rökhoppande utgången är lång och saftig på fruktbotten. Längst bort dyker fruktkolan upp. Tappningen blir mer publik med en skvätt vatten. Nosen breddas, fruktkaka ovanpå farin/praliner omges av söt bbq-rök och sur socka. Angenämt. Smaken är stor och rundmagad. Fruktkaka/suryp och spritindränkt savaräng. Röken åker med i baksätet. Efterklangen handlar om seg sötröka, fet ek samsas med frodig rök och fruktkola. 2015 uppför sig bättre än vulgorökaren ifjol. Box blir mer städad och professionell med tiden. Som sig bör.