Boka whiskyprovning med Henrik Aflodal!

Det bästa med mitt jobb är att jag får testa en massa whisky. Men roligast är att komma ut och snacka whisky med likasinnade. Jag kommer gärna ut och håller en inspirerande provning. Samla ihop kompisgänget eller whiskyklubben. Är du företagare, rigga ett kund- eller personalevent. Välj tema fritt eller haka på någon aktuell provning här intill. Jag hoppas vi ses över ett glas whisky!

                                                         

Aflodals whisky – noggrant utvalda fat tappade vid anpassad fatstyrka

“World Champ GEERIE” Glengarioch 1993 51,15% (refill hogshead nr 807)
No 1 “The First Dram”
Ben Nevis 1986 51,6% (refill barrel nr 136 )
“Inglorious Bastards”
Ben Nevis & Speyside 51,0% (refill sherry butts nr 500 & 1318)
“The Famous Leapfrog” Laphroaig 1999 51,5% (refill hogshead no 700260)
“High Park Mansie”
Highland Park 1998 49,7% (refill barrel no 5793)

Min egen whisky är speciell. Det handlar om whisky från särskilt utvalda fat. Jag buteljerar inte vid fatstyrka utan vill sätta min egen prägel på buteljeringen. Därför anpassar jag styrkan med målet att få ut maximalt av smakupplevelsen. Ingen annan gör så här i hela världen. Resultatet blir ruskigt gott, tycker jag själv. Vill du smaka? Kontakta mig så sätter vi ihop en unik provning.

Aflodal om World Champ Geerie:
“När Glengarioch vann Maltwhisky-VM var det en skräll. Okänd men med vulkanisk käft som överraskade juryn. Detta remarkabla fat bjuder på rullande frukt i munnen, äppelskal och druvor och bitande citrus, halvvägs raketliknande kryddmuller, sent sotig rökkänsla. Eftersmaken är halvtorr och värmande, rökig citrus med juicy fruit-vibbar, gott läskande. Doftar fullkorn och skumgodis först, efter en stund svettig citronlemonad! Power och god frukt, precis som glennGEER-ii ska vara.”

No 1 The First Dram
: ”Min första ’dram’ var Ben Nevis. Det här fatet har en eggande tutti frutti-doft med hö och trocadero på djupet, överallt 26-årig aromatisk ek. Härligt sötgung i munnen! Nektarlik syrlig resning får kryddpush med örtig knorr. Lång sötbesk avslutning som bottnar i chokladkaka, eterisk ek värmer. Vilken mäktig käft! En åldrande viril Ben Nevis i min smak.”

Inglorious Bastards: ” Tvära aromkast. Doften blandar fullkorn och äppelkompott med exotiska övertoner. I käften växer syrlig frukt ur söt malt. Mot slutet ramlar (oförklarliga) fenoler ut som ger eftersmaken av vinteräpple en oborstad rökig touch. Lite vatten förlöser en fruktlavin med sjungande lätta fenoler och lite chilihetta mot slutet. Omtumlande.”


 

Företagsevent med whisky

Många är nyfikna på whisky. Sverige har alltid varit ett whiskyland men med singelmaltvågen har drycken svingat sig upp på vinets nivå. En whiskyprovning fascinerar, istället för vinets blyga 10-12% handlar det om 40-60%. Alkohol koncentrerar ju aromer vilket gör whiskyglaset till ett doftkrus i klass med den bästa franska parfym!
Ett företagsevent kan handla om vitt skilda sammanhang som stora konferenser eller små exklusiva sällskap på några få personer. I ett stort sällskap gäller det att fånga publiken och hålla kvar den, med fåtalet personer kan man gå mer på djupet och resonera kring smaker. I båda fallen är det viktigaste smittande entusiasm för ämnet, förmågan att få med sig folk, även de som kanske initialt är ganska ointresserade.
Vill du göra något annorlunda tillsammans med en kund eller bjuda din personal på en upplevelse utöver det förväntade är ett ’whisky-talk’ med Aflodal perfekt. Experten är alltid väl påläst och förberedd och kan därför ta sig an vilken publik som helst.

Så här går en typisk provning till
En handfull väl valda whiskysorter testas i särskilda provarglas på fot. En whisky i taget provas, varvat med berättelser från destilleriet. Emellan sorterna sköljer man munnen med vatten. Sked eller sugrör finns till hands för att vattna whiskyn vilket lockar fram nya smaker. Sniffandet och smuttandet är engagerande och alla sugs in i upplevelsen. Deltagarna går därifrån med en eller flera nya favoriter.

Kontakta Henrik Aflodal för pris och förslag på upplägg. Mindre sällskap får plats hos Öl- & Vinmagasinet vid Odenplan i Stockholm. En glasbutik för konnässörer med ett chambre separé avsett för provningar.


 
Gästspel hos whiskyklubb

Anlita Henrik Aflodal som provningsledare till whiskyklubben. Som oavhängig whiskyexpert ej knuten till något varumärke kan all världens destillerier komma ifråga. Räkna med en väl påläst och driven föreläsare som brinner för whisky. Fokus ligger på smakupplevelsen, att få ut det optimala ur varje whisky.
Antal: från 30 personer.

Aflodal provar klubbens privata whiskykällare

Rariteter ur er/din whiskykällare. Finwhisky som klubben/du köpt på sig genom åren men inte hunnit korka ur. Aflodal läser på och förbereder sig och leder provningen personligt och engagerat.

Riktigt fin (och dyr) whisky ska egentligen presenteras av den som en gång gjorde de rara dropparna, eller av den blender som satte ihop whiskyn. Man vill ju få historien berättad i original av den som kan den bäst. Henrik Aflodal är en av landets mest erfarna provningsledare som sätter en ära i ordentliga förberedelser för att kunna förmedla en storlagen whiskyupplevelse. Du/ni bestämmer agendan, Aflodal pluggar på och förtestar whiskyn. Sedan bär det av in de allra underbarste smaklabyrinter, en försvunnen värld (i alla fall när pavan är tömd). Ni står alltså för den goda whiskyn, Aflodal presenterar dyrgriparna på ett initierat sätt: "Jag kommer som ett skott, alltid nyfiken på unik whisky som jag inte fått testa ännu!"