Yamazaki loves Cuban smoke

En mild kuban omfamnar japanska singelmalten Yamazaki. Cigarren anpassar sig kameleontiskt till whiskyns olika familjöer. En ivrigt bolmande Aflodal utför en ”omöjlig” matchning mellan två fantastiska smakvärldar.

Vill du ha ett långt liv? Varva ner med en cigarr då och då. Hemligheten är tidsaspekten. De 45-90 minuter det tar att komma igenom ett rökverk undandrar dig all stress i vardagen. Cigarettmissbrukarna hastar sig igenom 20-40 stickor dagligen. Den färska tobaken formligen dryper av tjära och nikotin som med halsblosset fastnar i lungorna. En maffig cigarr drar man inte djupt, röken stannar i munhålan. Dessutom är bladen jästa vilket minskar koncentrationen av skadliga ämnen. Det är banne mig rena hälsokuren för den som tar sig tid att dröja i njutningen och ’reclaima’ balansen i livet. En lika viktig orsak till välmåendet är den endorfin-kick eller lyckorus fokuserad njutning triggar. Man får helt enkelt energi och större aptit på livet av en stunds cigarr-bolmande.
I mitt cigarrval går jag denna gång all-in Cuba. Ön som för vanligt folk är synonym med cigarr- och rom-excesser. Cigarrerna härifrån håller inte alltid högsta kvalitet, ofta råder gatans standard och somligt är slarvigt rullat med halvtaskigt bladverk. Export-garrarna blir bättre men alltför ofta råkar man ut för stolpskott. Ett av de äldsta kubanska cigarrhusen är Hoyo de Monterrey. År 1831 emigrerade spanjoren Don José Gener y Batet till Kuba och startade cigarrfabrik 1865. ’Hoyo’ betyder hål/sänka och refererar till tobakodlarens favoritterräng, en dalgång. Framför mig har jag en Epicure No 2 i robusto-storlek där all tobak är kubansk från de bästa plantagerna. Spänstigt rullad med fint ådrat omblad som skimrar i en rödlätt ton likt en kanelstång. Jordig höig doft runtom med sött kryddig odör i änden, på djupet mentolklang. Kalldrag otänd ger en höig gräddig smak av chokladmousse. Det här är en mild cigarr. Nytänd brödig höig arom, torr i stilen och härligt krämig. Ibland kryddstick av vitpeppar, överlag är temat aromatiskt med smak av cederträ. Inte övermåttan söt eller fyllig.
Min plan är att matcha garren mot japansk whisky och valet är vågat, jag går på den sötaste mest estriga virren. Yamazakis storsäljande 12-åring har rik svulstig godismun, god och smart. Men ’kombon’ går på pumpen. Rökverket förenklar och förråar whiskyn som smakar simpelt sockrigt, whiskyn å sin sida neutraliserar cigarren. Som tur är har jag en backup-plan, destilleriets cask-serie hämtade ur olika fattyper buteljerat vid 48%. Puncheon Cask lossar citrus och malt i munnen som breddas snyggt av hö innan värmen kommer. Whiskyn har härlig attack och är fylld av energi. Cigarren triggar citrusen och väcker kryddan. Eftersmaken blir faktiskt ”rökig” och torrare, mer sober. Whiskyn å sin sida förändrar rökupplevelsen som blir fylligare och mer komplex, fördraget smakar buljong, därpå släpps karamell ut. Andra halvan är cigarrens, lite vitpeppar ger en mer asketisk utgång, medelfyllig och ren. En återhållen kombo där whiskyn dominerar. Ändå står Hoyo-stocken upp och får sista ordet. Whiskyn går lös på knappa tusenlappen vilket är okej för en lyxig japan som är värd 91 poäng.

Yamazaki Cask Collection

 • Yamazaki Mizunara 48%95/23•25•23•24SOLITÄR
  Klicka för mer info om whiskynBut 2014, Suntory | mizunara oak
  Japan | Malt | Pris €€€ | Provad 140221

  One of a kind. Örikets egen Mizunara-ek gömmer undan Yamazakis flambojanta godisestrar och uppfinner färsk äppel/päronfrukt. Näsan tillhör citrusen men käften lever på äppelklangen och ettrig kryddvärme som ända räddas av den japanska eken fragranta aloe-toner. En sanslöst komplex gom vattnad med...
 • Yamazaki Bourbon Barrel 48%92/22•24•23•23EXC.BRA
 • Yamazaki Puncheon 48% (2014)91/23•22•23•23EXC.BRA
 • Yamazaki Puncheon 48% (2010)84/24•19•19•22BRA++
 • Yamazaki Sherry Cask 48% (2014)90/22•23•23•22EXC.BRA
 • Yamazaki Sherry Cask 48% (2010)93/22•24•23•24EXC.BRA++

 


Den whisky jag ser mest fram emot är Mizunara Cask. Inhemsk japansk ek med en säregen smak påminnande om örnträdets, alltså aloe. Det finns inte många ekar kvar i landet, utländska soldater skickades hem i ek-kistor efter andra världskriget. Den här whiskyn är bland det bästa jag smakat från Japan (95 poäng). Mizunara-eken gömmer Yamazakis flambojanta godisestrar och uppfinner färsk äppel/päronfrukt. Näsan tillhör citrusen men käften lever på äppelklangen och ettrig kryddvärme som läggs till ro av den japanska ekens fragranta aloe-toner. Sanslöst komplex och god vattnad med lång äppelskalande eftersmak. Dyr och svår att få tag på men ’tastewise priceless’. De första dragen och sipparna är fantastiska, whiskyn och cigarren rör sig i parallella världar. De lever ut sina nycker närapå oberoende av varandra. Cigarren är gräddigt rund med fördrag av hö och ren choklad-mousse mot slutet. Whiskyn får visserligen en gräddig försmak (av cigarren) men sedan lyfter fluffiga äppel/citrusestrar som om inget har hänt. Inpå avslutningen studsar fragrant aloe till men slukas av rökton (cigarr-effekt). Vattnad når whiskyn översinnliga höjder solo men kombon blir underlig. Äppelingressen kantrar i grönmögelost (japan-eken transformeras). Förvisso fascinerande men godare innan. Sortera din njutning. Mizunara vid 48 med Epicura är en klockren matchning. Njut av whiskyn vattnad utan garre.
Klimatet söder om Tokyo är ansträngande. Yamazaki står halvvägs mellan Kyoto och Osaka. Extremt hög luftfuktighet sommartid med temperaturer kring 40 grader gör att ekeffekten i whiskyn blir stor. Destilleriet föredrar därför stora ekbehållare uppåt 4-500 liter i puncheon- eller butt-storlek. 200-liters barrels tillhör undantagen här nere och det är därför så spännande att få smaka en Yamazaki från ”småfat”. Bourbon Barrel har den där påträngande Karlssons Klister-odören som förknippas med Yamazaki-stilen. Smaken är tuff, esterattack strandar på aspartam


 

och avlossar skarpa ekskott i eftersmaken. Den milda kubanen lyckas mirakulöst nog dämpa utfallen. Whiskyn blir fylligare med mer lugnande ek samtidigt som frukten fördjupas. Eftersmaken svänger över i cederträ/cigarrlåda som balanserar estrarna. Hoyo de Monterrey gör faktiskt whiskyn bättre! Omvänt blir påverkan än större. Cigarren lättar, hö i första draget, sedan läcker parfymton med enbärsstick in i fylligare ren eftersmak med cederaccent. Whiskyn ger lättare eterisk rök, helt klart den mest eleganta cigarrupplevelsen. Men det är med en droppe vatten som vi snuddar vid evigheten. Whiskyns fruktfas förlängs, äpple/päron tar på aromatisk krydda. Eftersmaken är torrare och rejält varm, efterhand intensiv smak av cederträ. Whiskyn blir fylligare, cigarren verkar accentuera whiskysmakerna. Otroligt gott!
Hoyo de Monterrey Epicure No 2 är ett litet äventyr i sig själv. Värd ett stopp även utan whisky. Som sagt inget kraftigt fyrverk utan mild och inkännande. Men en halvtimme in ändrar garren karaktär, blir fylligare och får mer smak – krämig kokos med örtigt sting, och i eftersmaken en släng nyrostat kaffe. Man förväntar sig ett crescendo mot sluttampen. Men icke. 2/3-delar in vänder upplevelsen och cigarren blir mildare igen. Jag får lite Juicy Fruit-vibbar, en lättsam blommighet med inslag av gräs och selleri emellanåt. Det är bara i eftersmaken som örtigheten hänger kvar. När jag lämnar kubanen att stilla brinna ut efter en timme har jag funnit en ny kärlek. En mild balanserad cigarr som likt en kameleont anpassar sig och fångar upp de tvära kasten i Yamazakis omtumlande fatarkipelag. Kanpai!

Beställ Hoyo de Monterrey Epicure No 2 hos Brobergs.se