Aflodals senaste recension

  • The Glenlivet Nàdurra Peated 62% 92/ 100p
    But 161019, Chivas Bros | ex Islay-caskEXC.BRA+
    Unikum. Aggressiv sötrök a la Islay. Luktar ungt, vattnad bättre då jordig komocka trycker undan ungkolan. Smaken är stark – dosera minimalt i munnen – men fulländad vid 62. Frisk färsk småcitrus biter, sötare citruskola gör det krämigt, mot slutet bränd rökig sälta. Eftersmak av citruskola/Fruxo och jod/lägereld, blir torrare mineralisk, stannar i lakrits. Det här är bättre än de flesta ileachs presterar i ung ålder. Med vatten alldeles för aggressiv, odrickbar. Dubbelvattnad torrare mörkare sötröka med frukt i basen som gör det gott. Elakare tyngre Glenlivet än brukligt. Rätt fantastiskt att destillatet lirar obesvärat ihop med all rökwhisky Islayfaten släppt ifrån sig. Suveränt helt enkelt.
    Speyside Malt Pris € Provad 170410 A22S23E24K23

Longmorn, Laphroaig & Glendronach världsmästare

Skotsk trippel i finalprovningen i Maltwhisky-VM 2014. Longmorn blev bästa whisky i största tävlingsklassen Malty style. Laphroaig vann rökiga Peated och Glendronach segrade i Sherried. Häng med när Henrik Aflodal provar alla tolv finalmalter och se när vinnarna presenteras från scenen på Hasselbacken på Djurgården.

kolla in Whisky-TV

Deanston 12 år allt bättre

Följ en whiskys väg mot stjärnorna. Deanston är tråkwhiskyn som lyft sig till en underligt utstyrd svan! Fortfarande anonym och övergiven. Det är därför just du läser detta för att sprida ryktet och ge whiskyn den position den förtjänar i svenska whiskyhem. Malten har gått från initiativlös kakig/kola-aktig (2004) till osorterad men mer fruktlevande gom (2010). År 2012 introducerades aparta fenoler åt lagårdshållet. Dagens utgåva strör gammelestrar omkring sig likt den värsta 30-åring men behåller rökvibbarna. Det är smaken som är unik, doften är liten och karamellig. Tappa in på Aflodals whiskyarkiv och studera en enskild whiskys evolution.

Deanston i whiskyarkivet


 

Vill BOX vara så här rökig?

Box i Ådalen är Sveriges mesta rökare. Man matar ut den ena rökaren efter den andra. Men frågan är om Box vill vara så här rökig? Antagligen inte. Melander och kompani vet att häftiga rökdoser är den enkla vägen till framgång för en ny-whisky hos en kritisk whiskypublik. Early Days-serien presterar på hög nivå men det är hos de båda Festival-utgåvorna stjärnämnet anas.

läs hela bloggen


 

GEERIE är garrarnas Don Juan

En sen kväll på verandan där hemma provade Aflodal sin egen World Champ geerie till cigarr och upptäckte att virren är som gjord för uppgiften! Skaffa jazz-musikern Avo Uvezians rökverk och njut av en matchning för gudarna.

läs puff-bloggen

Mortlach återuppfinner sig själv

Kreativ Mortlach på nya vägar. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!

läs hela bloggen