Aflodals egen whisky

Är du lycklig ägare till en flaska Aflodals Favoriter? Ett utmärkt whiskyval må jag säga. Jag jobbar hårt med att mejsla fram den allra bästa whiskysmaken. Först genom att nosa mig igenom mängder av ’samples’ från olika fat. När jag hittar rätt fat tas nästa steg, att shejpa fram en egen stil, att smakmässigt ställa whiskyn där jag personligen vill ha den. Att göra single cask-whiskyn omedelbart drickbar utan vattning och ändå bibehålla möjlighet att förändra/omskapa smaken genom att försiktigt droppa i mer vatten. Jag ger dig ett schysst utgångsläge, du tar emot och njuter men kan fortsätta jobba vidare. Rent praktiskt går det till så att jag tillsätter olika mängd vatten till originalwhiskyn, från ’cask strength’ ner till ca 46%. Proverna får stå och gifta sig samman i 24 timmar innan jag går igång och provar varje variant. Utmaninen är att doft, smak och eftersmak är bäst vid olika styrkenivåer. Nu vidtar beslutsvåndan, var ska jag ställa whiskyn? Viktigast för mig är smaken, det ska smälla på och hända saker i gommen. Därför har mina whiskies häftiga, storslagna smaker med stort djup som får mig att leva upp. Så långt ifrån mesigt du kan komma. Men framförallt ska det smaka gott, jag vill bjuda på en härlig drickwhisky, inte någon tillkrånglad expertvariant. Jag hoppas du gillar vad jag fått fram. Välkommen med på fräcka smakresor!JIM MURRAYs review av The Famous Leapfrog i WHISKY BIBLE 2016:

96.5/100p — “Superstar whiskies that give us all a reason to live!”

Klicka för att läsa mer om nysläppta The Great 1890s samt World Champ Geerie:
   

Utsålda utgåvor som nu finns hos samlarna (eller i whiskyhimlen):

 
 

Klicka för mer info om The Famous Leapfrog   Klicka för mer info om High Park Mansie  

Aflodals Whisky: Tidigare utgåvor

The First Dram (2012)   Revival av Aflodals första stora whiskyupplevelse i ett lagerhus invid berget Ben Nevis. Som yngling fick han smaka en whisky som var äldre än han själv. Här en 86:a som svämmar över av tropisk frukt, härligt sävliga estrar fast ändå med esprit och kraft. Fatstyrkan är justerad till 51,6% där whiskyn hittar sitt bästa läge arom- och smakmässigt. Direkt drickbar men fortfarande möjlig att vattna. En ynka droppe rullar ut ett underbart smaklandskap av komplexa estrar.

Inglorious Bastards (2012)   Ur två refill-sherryfat har Aflodal skapat whiskykonst i det lilla. Whiskyn kommer från mindre namnkunniga Ben Nevis och Speyside Distillery och är var för sig extrema med fruktansvärt syrligt bett. Kombinationen kryper långt bak på tungan som skrynklas ihop på ett skönt sätt, snacka om Inglorious Bastards! En liten vattendroppe lyfter fram sötman och lockar fram ett formidabelt fruktskrik som kan få vem som helst att smälta, det blir sååå gott. Whiskyn kommer vid 51,0% där smaken är som allra mest intensiv.


 

Så här skapade Aflodal sin World Champ Geerie
Glengarioch är ett besvärligt destillat, lynnigt med en sturig spritbeska som eken får kämpa för att få kontroll över. Hogshead-fat 807 har flyttats runt ett antal gånger vilket påskyndar dunstningen så de sista två åren har luftspalten ökat däri varpå produktionen av estrar accelererat. Henrik Aflodal hittade efter en del experimenterande på olika styrkenivåer en framkomlig väg genom whiskylabyrinten: ”Fatprovet på 57,7% var en världarnas kamp, som alltid med Glengarioch. Massor av fruktsötma och stora eksjok i munnen, självklart kryddstinn. Vatten skalar bort en del sötma och triggar kryddan, eftersmaken pulserar aggressivt, samtidigt går syran igång och saftar på mot slutet. Mer vatten återtar sötman som lugnar kryddimensionen men syran bevaras. En proffs-whisky, svåråtkomlig för lekmän.”
Hur åstadkomma en drickvänlig god dram av detta frustande monster? Aflodals personliga och unika metodik ringar steg för steg in optimal styrka avseende doft och smak. Första grovsorteringen hittade ett spann mellan 48-53% där whiskyn uppförde sig någorlunda kontrollerat: ”Kring 53% är whiskyn tung och kraftfull men jag saknar frukten. Vid 51 är frukten mest intelligent, syran kontrollerad, och som bonus finns här rökfragment. Nedåt 48 får man god men enkel frukt men också förlamande syra samtidigt som påträngande beska stör.” Whiskyn bör ställas alltså kring 51%? ”Vid 51,75% är han för snäll, jag saknar frukten och röken i svansen. Vid 51,5 är whiskyn fortfarande i snällaste laget, syran biter ej, röken kommer i eftersmaken men helheten känns loj. Nedåt 50,7 får man en fruktrullande mun, god och bitande, kanske för enkel fruktighet? Vid 51,1 är den elakast med skarpare ek i eftersmaken, skitig rök svärtar ner skönt och munnen är härligt fruktig. Det slutliga snäppet upp till 51,15 är avgörande. Trycket ökar, balansen mellan frukt/krydda i munnen och citrus/rök i eftersmaken är utsökt. En drickwhisky med stort hjärta och stor karaktär som gör storslagna Glengarioch rättvisa.”
“World Champ Geerie” är en 21-årig Glengarioch från 1993 lagrad på återvänt hogsheadfat nr 807. Buteljerad tisdag 17 mars 2015 vid exakt 51,15%. Men på etiketten står det 51,2% eftersom Systembolaget inte accepterar två decimaler.
En lyxwhisky med överkomligt pris på 899 kr, tack vare formatet på 50 cl. Finwhisky ska inte kosta över tusenlappen, eller hur? Beställ nr 85779 på Systembolaget och hämta ut i valfri butik.


 

Beställ The Great 1890s på Systembolaget

Aflodals nya whisky är här! Skaffa en flaska kvickt, upplagan är begränsad till 269 flaskor. Du beställer whiskyn via Systembolagets hemsida och hämtar ut flaskan/-orna i valfri butik, precis som vanligt. Här är artikelnummer för tillgängliga utgåvor:
The Great 1890s (SB-nr 85016)
World Champ Geerie (SB-nr 85779)

Registrera din flaska här!

Registrera din flaska här och diskutera smaken med andra whiskyälskare. Samtidigt får du tillgång till Aflodals dagliga recensioner. Som innehavare av en flaska av AFLODALs WHISKY får du nämligen 3 månaders fritt abonnemang på Aflodal's Whisky Files, mitt whiskyarkiv på nätet med färska recensioner. Här kan du göra sökningar och hitta den allra bästa whiskyn på marknaden. Praktiskt, eller hur?

Registrera dig som innehavare av en Aflodal-whisky!

Whisky

Flasknr

För- & efternamn

Bostadsadress

Postnummer & ort

Land

Region

Mobil (ej mellanslag eller –)

E-post

Lösenord (minst 5 tecken)

Bekräfta lösenord

Som registrerad innehavare av whisky utgiven i serien AFLODALs FAVORITER har du fri tillgång till Aflodal Whisky Club under 3 månader.


Redan medlem?

Logga in här >>