Whiskyspot arrangerar Maltwhisky-VM. 135 destillat från hela världen gör upp om titeln ”Världens bästa maltwhisky”. 35 provningar över hela Sverige. Juryn utgörs av whiskyälskare som blindprovar och röstar fram den bästa whiskyn. Läs mer på www.whiskyspot.com

                                     

                                     

VM-semifinal VI – Alvesta 10 november

Lightly peated supremacy!


 
MALTWHISKYNS RIKTIGA genombrott i Sverige kom med röken. Laphroaig blev tidigt en fixstjärna och Classic Malts Lagavulin blev kungsmalten. Islay blev det viktigaste resmålet bland whiskysvenskar. Nu är situationen annorlunda. Alla gör rökwhisky, merparten vid sidan om sin vanliga rökfria version. Och det är inte lätt, ingen kommer åt Islays speciella medicinala jod-rök blandad med torvrök. Fastlandsrök drar mer åt det skitiga hållet med verkstadsgolv och dieselolja. Eller så väljer man att göra lättrökt whisky, och det är den genren som den andra semifinalen på temat PEATED inriktas på.

Fastlandet i Skottland har egentligen bara en naturlig rökare. Ardmore är såklart vidare med samma lättrökta recept som i starten på 1890-talet då bröderna Teacher byggde destilleriet åt sin blend Highland Cream. Longmorns forne parhäst Benriach är den moderna Speyside-rökaren. Ägaren Chivas experimenterade med att göra egen kraftigt torvrökt whisky för sina blends som nu kommer till användning för singelmalt. Och från Orkney tar vi ikonen Highland Park, en "okänd" rökwhisky som oftast dolt sig i sherryfat, men när man släpper loss sin whsiky i vanlig ek blir det rökkaraktär.
De treskottarna får ändå betraktas som underdogs (samtliga kom tvåa i sina kvalprovningar). Stjärnorna är från utlandet. Westland från amerikanska ostkusten gör en rökwhisky med integritet men helt andra röksmaker än vad vi är vana vid. Och indiska Amrut med sitt varma intensiva klimat levererar en ektung sötbelastad rökwhisky som det slår gnistor om. Och i sista kvalprovningen tog den "nya" indiern Paul john hem segern med sin braskande rökstil som imponerade.

Bara en whisky ska vidare från denna semifinal. Amrut ligger bra till, men Paul John är mer frejdig och smart i sin rökstil vilket gör den till knapp favorit. Amerikanen Westland är förmodligen inte tillräckligt rökig men med sin annorlunda stil kan den utmana. Skottarna får svårt. Ardmore  eller Highland Park har inte heller den rök som krävs. Benriach kanske kan överraska om man får på en fullträff med sin tappning.

-Henrik Aflodal
                                       

Semifinal PEATED style
Tävlingsklassen är PEATED, whisky gjord på torvrökt malt som verkligen smakar rök. Sorterna provas blint och spottning anbefalles för att resultatet ska bli så rättvist som möjligt. Enda kravet på dig som jurymedlem är att du gillar maltwhisky och har smakat en del. Var och en är expert på sin egen smak, tillsammans ska vi hitta fram till den allra bästa kvaliteten. Målet är att identifiera den malt som presterar bäst och är mest värdig finalist.

  • Amrut (seger Nynäshamn)
  • Paul John (seger Säter)
  • Westland (tvåa Ljungby)
  • Ardmore (tvåa Ljungby)
  • Benriach (tvåa Karlstad)
  • Highland Park (tvåa Säter)

TID & PLATS

  • Alvesta 10 nov 2018 kl 14

Arrangeras i samarbete med Alvesta Whiskysällskap

PRIS

Pris: 350 SEK*
*Förmånligt pris för Whiskyspot-medlemmar & Aflodal's Friends


 
Anmälan:
Malt-VM Semifinal VI: Peated

Alvesta 10/11 2018

Välj event

För- & efternamn

Telefon

E-post

Person 2

Person 3

Person 4

Person 5

Person 6

Person 7

Person 8

Betalsätt

Presentkort?

Har du presentkort och vill gå på en provning? Gör så här:

  1. Anmäl dig/er till provningen. Välj presentkort under betalsätt.
  2. Betala in eventuellt överstående belopp.
  3. Kom ihåg att överlämna presentkortet till Henrik Aflodal i samband med själva provningen.