Whiskyspot arrangerar Maltwhisky-VM. 135 destillat från hela världen gör upp om titeln ”Världens bästa maltwhisky”. 35 provningar över hela Sverige. Juryn utgörs av whiskyälskare som blindprovar och röstar fram den bästa whiskyn. Läs mer på www.whiskyspot.com

                                     

VM-semifinal V – Enköping 9 november

Sherry! Port! Winey!


 
EN BÄRANDE tradition i whiskykulturen är bruket av begagnade starkvinsfat. Sherry- och portvinshusen var förr London-baserade, vinet kom fatvis med båt till Bristols hamn och härtappades på buteljer. Irländska och skotska whiskymakare snodde åt sig faten och la sin whisky däri. Särskilt lyckad blir whisky som tas ur oloroso-fat. Sålunda inte så konstigt att en av tävlingsklasserna i Malt-VM heter SHERRIED. Vinnaren har alltid varit sherryfatslagrad men visst förekommer även portvins- och madeira-doppad whisky på startlinjen så egentligen borde klassen heta WINEY.

VM-semin är som vanligt skotskdominerad. Mesta sherryprofilerade destilleriet är Glendronach, alltid bra. Från öarna kommer Bunnahabhain som är den enda orökta Islay-whiskyn, väldigt lyckad i sherrydräkt. En annan sherry-dram är Balvenie, van finalist i VM-sammanhang. Ny spelare på scenen är Glen Scotia. Campbeltown-destilleriet har legat i dvala i många år men nu satsar ägaren. Och så har vi Glengoyne, whiskyn som marknadsför sig som den ”maltigaste” av alla skottar men här tagen ur starkvinsfat. Mest ovanlig är Dailuaine (dejl-JUU-en) som till vardags förser Johnnie Walker och kompani med maltwhisky. Några hundra lådor singelmalt får man iväg också, ett icke-varumärke. Så har vi de irländska utmanarna. Bushmills från Nordirland är en rutinerad starkvinsräv. Och från Midleton utanför Cork på södra Irland hämtar vi en sherryfatslagrad pot still-whiskey. Gjord på korn men bara till hälften mältat korn.

Att kora en segrare i förväg är svårt. Starkvinet suddar ut så mycket av destilleri-identiteten. Den whisky som lyckas slå hål på ”vinfilten” och göra sin egen grej kommer att vinna – det räcker ju inte med bara oloroso, något mer än bara smarriga smaker måste till. Bland de tre som avancerar borde vi hitta Glendronach (som är regerande världsmästare), Bunnahabhain, Balvenie eller Bushmills. Men varför inte Redbreast och Glen Scotia, det beror mycket på tappningarnas dagsform. Glengoyne är för snäll och Dailuaine brassar på med för mycket sherry. I sista kvalprovningen gick Glenfarclas och Balblair vidare. Frågan är om dubbla världsmästaren Glenfarclas klarar en finalplats denna gång. Balblair kan göra det, balansen är fin i whiskyn.

-Henrik Aflodal
                                       

Semifinal WINEY/SHERRIED style
Tävlingsklassen är SHERRIED, whisky lagrad på starkvinsfat där de söta vintoner dominerar. Sorterna provas blint och spottning anbefalles för att resultatet ska bli så rättvist som möjligt. Enda kravet på dig som jurymedlem är att du gillar maltwhisky och har smakat en del. Var och en är expert på sin egen smak, tillsammans ska vi hitta fram till den allra bästa kvaliteten. Målet är att identifiera de tre malter som presterar bäst och är mest värdiga finalister.

  • Glendronach (seger Gävle)
  • Bunnahabhain (tvåa Borås)
  • Balvenie (tvåa Örkelljunga)
  • Glen Scotia (seger Örkelljunga)
  • Glengoyne (tvåa Nyköping)
  • Dailuaine (seger Nyköping)
  • Bushmills (tvåa Gävle)
  • Midleton (seger Borås)
  • Balblair(seger Härnösand)
  • Glenfarclas(tvåa Härnösand)

TID & PLATS

  • Enköping 9 nov 2018 kl 18: Västra Ringgatan 16

Arrangeras i samarbete med Enecopia Whisky Academi

PRIS

Pris: 425 SEK*
*Förmånligt pris för Whiskyspot-medlemmar & Aflodal's Friends


 
Anmälan:
Malt-VM Semifinal V: Sherried

Enköping 09/11 2018

Välj event

För- & efternamn

Telefon

E-post

Person 2

Person 3

Person 4

Person 5

Person 6

Person 7

Person 8

Betalsätt

Presentkort?

Har du presentkort och vill gå på en provning? Gör så här:

  1. Anmäl dig/er till provningen. Välj presentkort under betalsätt.
  2. Betala in eventuellt överstående belopp.
  3. Kom ihåg att överlämna presentkortet till Henrik Aflodal i samband med själva provningen.