Whiskyspot arrangerar Maltwhisky-VM. 135 destillerier från hela världen gör upp om titeln ”Världens bästa maltwhisky”. 35 provningar över hela Sverige. Juryn utgörs av whiskyälskare som blindprovar och röstar fram den bästa whiskyn. Läs mer på www.whiskyspot.com

                                     

VM-provning XXIII – Säter 6 oktober

Balvenie Peat Challenge


 
Balvenie är väl inte rökig? Jodå, det hände sig 2001 i en tid då oro för framtida brist på rökwhisky huserade. William Grant gjorde rökexperiment i egna mälteriet på Balvenie och la ner en del rökwhisky för att användas i Grant’s blend ifall leveranserna från Diageo (och Caol ila) skulle upphöra. Så blev det inte och därför kan Balvenie nu anföra en kvalprovning på temat ”lightly peated”.
Highland Park är där. Orkney-malten som alltid rökt sin malt har i sina tappningar på senare år blivit allt mer uppenbart rökig i takt med att andelen sherryfat minskat. Speyside-klassikern Benromach i Forres som i sitt originaluppförande är lite rökig gör också en praktrökare. I grannstaden Elgin finns Glen Moray som också fuskar med rök. Från Nordsjökusten kommer återuppstartade Glenglassaugh. Och till sist Islay-malten Bruichladdich i en av sina mer rökiga uppenbarelser.

Pratar vi kändisskap så ska väl Balvenie och Highland Park ta hem det här. Och så blir det nog. Benromach är starkaste utmanare. Glen Moray eller Glenglassaugh ska inte räcka till. Men vill församlingen ha rå-rök utan skygglappar är det Bruichladdich som tar hem det.


-Henrik Aflodal
                                       

WHISKY, tävlande

Huvudmalt

  • Balvenie

Utmanas av

  • Highland Park
  • Benromach
  • Glen Moray
  • Glenglassaugh
  • Bruichladdich

TID & PLATS

  • 6 okt kl 17 Säter: PRO, Badstugatan 2

Arrangeras i samarbete med Säters Whiskyklubb

PRIS

Pris: 350 SEK för provning
Medlemspris: 295 SEK*
*Förmånligt pris för Whiskyspot-medlemmar & Aflodal's Friends

Balvenie är familjen Grants favorit. Glenfiddichs systermalt har mer karaktär och är numret större i normal ålder. Å andra sidan växer storsäljaren till sig så bortåt 18 år är Glenfiddich i sitt esse. Balvenie är ett traditionellt destilleri som fortfarande handmältar sitt korn. Var femte näve kommer från egna golvmälteriet där destillerichef Ian Miller 2001 gjorde rökig whisky på Speyside-torv. Till skillnad från Islay där man börjar elda med torv har Speyside-destillatörerna traditionellt avslutat torkningsprocessen med en torvbrasa. Då är kornet hårt och fenolerna sätter sig utanpå skalet, följden blir en mildare torvrökston i den färdiga produkten. Rökig Balvenie är en spännande upplevelse, testa så får du se!


 
Anmälan:
Malt-VM Balvenie Peat Challenge

Säter 06/10 2018

Välj event

För- & efternamn

Telefon

E-post

Person 2

Person 3

Person 4

Person 5

Person 6

Person 7

Person 8

Betalsätt

Presentkort?

Har du presentkort och vill gå på en provning? Gör så här:

  1. Anmäl dig/er till provningen. Välj presentkort under betalsätt.
  2. Betala in eventuellt överstående belopp.
  3. Kom ihåg att överlämna presentkortet till Henrik Aflodal i samband med själva provningen.