Whiskyspot arrangerar Maltwhisky-VM. 135 destillat från hela världen gör upp om titeln ”Världens bästa maltwhisky”. 35 provningar över hela Sverige. Juryn utgörs av whiskyälskare som blindprovar och röstar fram den bästa whiskyn. Läs mer på www.whiskyspot.com

                                     

VM-semifinal III – Gävle 19 oktober

Peat! Smoke! Power!


 
I BEGYNNELSEN var all ’uisge beatha’ rökig. Träden på de brittiska öarna var sedan länge förbrukade. För att få värme eldade folket torv bruten ur mossar. Torven gav fyr under pannorna men användes framförallt när malten skulle torkas, rökutvecklingen gav kornet röksmak.
Idag är den mesta whiskyn röklös. Genom åren har rök-klassen varit Malt-VM:s minsta men vurmen för rökwhisky har förändrat detta. Detta är den första av två semifinaler med rökwhisky. Och här handlar det om klassisk Islay-malt av den rökigaste typen. Peated-kategorin vinns alltid av en Islay-whisky och finalisterna kommer nästan alltid från ön. När ska hegemonin brytas?

Fyra av sex semifialister är klara och dessa är ileacher. Färskingen Kilchoman slog ut fd världsmästare Bowmore i sin kvalprovning och distanserade legenden Lagavulin på andra plats. I andra ringhörnan väntar tuffast möjlig motstånd i form av regerande världsmästare Laphroaig samt 2005 års vinnare Ardbeg. Femte spelare är Bunnahabhain, mer känd för sina härliga sherry-utgåvor men också nymornad rökmakare. Och grannen på norra ön Caol Ila som i kvalet imponerade med en klassisk strömlinjeformad rökpava i perfekt skick.

Tittar man på startfältet kommer Lagavulin och Laphroaig upp som självklara favoriter. Men med tanke på vad Kilchoman åstadkommit blir utgången helt öppen. Kanske tar nydestilleriet återigen trofén följt av Lagavulin på behörigt avstånd och Laphroaig och Caol Ila ännu längre bak. Men nu är ju stjärnrökaren Ardbeg med i semin. Skulle den också komma kort i kampen mot Kilchoman? En väldig holmgång väntar där stora krafter är i rörelse.

-Henrik Aflodal
                                       

Semifinal PEATED style
Tävlingsklassen är PEATED, whisky gjord på kraftigt torvrökt malt som verkligen osar rök. Sorterna provas blint och spottning anbefalles för att resultatet ska bli så rättvist som möjligt. Enda kravet på dig som jurymedlem är att du gillar maltwhisky och har smakat en del. Var och en är expert på sin egen smak, tillsammans ska vi hitta fram till den allra bästa kvaliteten. Målet är att identifiera de två malter som presterar bäst och är mest värdiga finalister.

  • Kilchoman (seger Ronneby)
  • Lagavulin (tvåa Ronneby)
  • Laphroaig (seger Karlstad)
  • Bunnahabhain (tvåa Nynäshamn)
  • Ardbeg(seger Oskarshamn)
  • Caol Ila(tvåa Oskarshamn

TID & PLATS

  • Gävle 19 okt 2014 kl 18

Arrangeras i samarbete med Gefle Malt Whisky Society

PRIS

Pris: 350 SEK*
*Förmånligt pris för Whiskyspot-medlemmar & Aflodal's Friends


 
Anmälan:
Malt-VM Semifinal III: Peated

Gävle 19/10 2018

Välj event

För- & efternamn

Telefon

E-post

Person 2

Person 3

Person 4

Person 5

Person 6

Person 7

Person 8

Betalsätt

Presentkort?

Har du presentkort och vill gå på en provning? Gör så här:

  1. Anmäl dig/er till provningen. Välj presentkort under betalsätt.
  2. Betala in eventuellt överstående belopp.
  3. Kom ihåg att överlämna presentkortet till Henrik Aflodal i samband med själva provningen.